Het kan voorkomen dat je kind niet goed scoort op de Cito-toets, terwijl je kind naar jouw idee de benodigde vaardigheden wél beheerst. Heb je zelf geen idee wat de Cito-toets precies verwacht van je kind en wil je zeker weten dat je kind met alle vaardigheden heeft geoefend? Lees dan even dit artikel.
Cito-toetsen in de kleuterklas
Op veel scholen wordt er vanaf groep 1 al een Cito-toets afgenomen. De meningen zijn hierover verdeeld bij zowel ouders als leerkrachten. Aan de ene kant kun je een meting doen van de vaardigheden die jouw kind zou moeten beheersen. Aan de andere kant, is het kind niet te jong en is de afname van de toets niet een momentopname? Het gekke is ook nog eens dat de Cito-scores kunnen afwijken van de observaties die de leerkrachten in de klas doen. Mijn mening: de uitslagen van de Cito-toetsen zijn niet helemaal betrouwbaar. Maar goed, als het er toch is, dan is het fijn dat er een mogelijkheid is om je kind hierop voor te bereiden.
Lees ook: hoe begeleid ik mijn kind met internet?
Voorbereidingen Cito-toets op de basisschool
Je kunt als ouder onzeker worden als je hoort dat je kind niet goed heeft gescoord op de Cito, welk leeftijd je kind ook heeft. Als ouder mag je de opgaven niet bekijken, omdat de Cito nogmaals wordt afgenomen op een later moment. Maar hoe kun je dan weten wáár je kind dan niet goed op scoort, en hoe kun je oefenen zodat je kind beter gaat scoren? Ik maakte kennis met de Bijlesmeester. Via de Bijlesmeester kun je bijles aanvragen, maar je kunt ook zelf aan de slag met oefenmateriaal. Mijn voorkeur, vooral voor de basisschool, gaat uit naar (eerst) zelf oefenen met oefenmateriaal. Het oefenmateriaal bestaat uit:
- werkboeken (zowel e-boeken als fysieke boeken)
- flitskaarten
- videobijles
- online leerwereld
Al het materiaal is beschikbaar per groep, zo weet je zeker dat je kind correct wordt voorbereid.
Onze ervaring met de werkboeken van de Bijlesmeester
Wij kregen boekjes opgestuurd van de Bijlesmeester waarmee wij zelf aan de slag konden gaan. Ik vond dit erg fijn, want zo werd voor mij goed inzichtelijk welke vaardigheden mijn kinderen goed onder de knie hebben, en waar zij nog aan moeten werken. Super! Uiteraard is het de taak van school om ervoor te zorgen dat zij bieden wat je kind nodig heeft, maar ik vind dat je hier als ouder ook een rol in hebt. Zeker wanneer je kind wordt afgerekend op resultaten. Dan is het voor zowel ouder als kind fijn om te weten welke vaardigheden je kind onder de knie moet hebben.
Extra: gratis oefenbladen
Wil je zelf proberen hoe het materiaal van de Bijlesmeester is? Je kunt voor rekenen en taal gratis oefenbladen downloaden: gratis oefenbladen voor taal en rekenen.
Ondersteun jij je kind weleens thuis met extra oefeningen?
Liefs, Mahwish
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock | Foto van Pressmaster
Geef een reactie