
Schreef jij vroeger in een dagboek? Of schrijf jij misschien nog steeds in een journal? Een dagboek is een mooie manier om je dag af te sluiten, prikkels te verwerken en/of je gevoelens je uiten. Voor kinderen bestaan er ook speciale emotiedagboeken. In dit artikel leg ik uit wat dit is en geef ik je een compleet overzicht van de fijnste invuldagboeken voor kinderen.
Waarom gebruik je een emotiedagboek voor kinderen?
Kinderen hebben het maar druk: naar school, sport en hobby’s, en ook nog eens sociale activiteiten. Dit zorgt voor veel prikkels en minder tijd en/of ruimte om de dag te bespreken en te verwerken. Of denk eens aan kinderen die moeite hebben met het omgaan en uiten van gevoelens, kinderen die niet lekker in hun vel zitten of HSP zijn? Voor al deze kinderen zijn er dagboeken beschikbaar.
Mijn dochters schrijven zelf ook in hun dagboekjes. Niet elke dag, maar wel regelmatig. Vooral in drukke periodes om alles even weer op een rijtje te zetten. Om even je gevoelens een plekje te geven, en om even stil te staan bij de snelle momenten. Ik neem ook samen met mijn dochters door wat hebben opgeschreven, wanneer ze hier behoefte aan hebben. Dan bespreken we de inhoud met elkaar. Dit zorgt ook voor binding met je kind. En je krijgt inzicht in hoe het met je kind gaat en waar hij/zij mee bezig is. Maar er zijn ook dagen dat we het niet samen doornemen, om een momentje voor jezelf te kunnen creëren.
Contents
Speciale dagboeken voor kinderen
Zo voelde ik mij vandaag, een origineel emotiedagboek voor kinderen

- Leeftijd: 6+
- Uitgever: Deltas
- Aantal pagina’s: niet bekend
- Bijzonderheden:
- Visualisatie door middel van emoticons, elke dag kun je aankruisen welke emoticon het beste bij jouw gevoel past
- Elke dag ruimte voor: datum, wat is er vandaag gebeurd, wat vond je leuk, wat vond je stom en de open vraag of je uitkijkt naar de volgende dag.
- Er is ruimte om voor meer dan twee maanden elke dag een dagboek in te vullen
- Elke dag worden dezelfde vragen gesteld, hierdoor is dit dagboek geschikt voor kinderen die behoefte hebben aan regelmaat en structuur. Door de herhaling leren kinderen ook steeds beter hun emoties beschrijven.

SmoeltjesSchrift

- Leeftijd: 9 – 12 jaar
- Auteurs: Josina Intrabartolo en Sonja Kemp
- Uitgever: Scrivo Media
- Aantal pagina’s: 96
- Bijzonderheden:
- Op de binnenkant van de kaft heb je lege hartjes. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om complimenten in op te schrijven, of dingen waar je goed in bent
- Ruimte om je personalia op te schrijven
- Elke dag is er ruimte voor standaard vragen: datum, wat voor dag was het vandaag, hoe voelde je je, wat was leuk en niet leuk.
- Daarnaast worden er elke dag afwisselende vragen gesteld zoals “dit heb ik geleerd vandaag, dit maakte mij boos, hier schrok ik van etc.”
- Elke dag maak je ook een leuke opdracht of krijg je handige tips m.b.t. gevoelens zoals hoe ga je om met zenuwachtigheid en hoe ga je om met boosheid. Ideaal voor kinderen die goed willen weten hoe hun gedachtes en emoties werken, en hoe je hier mee om kunt gaan.

Hoe zit jij in je vel? Emotiedagboek voor kinderen

- Titel: Hoe zit jij in je vel? Emotiedagboek voor kinderen
- Leeftijd: 5+
- Auteur: Veerle Wagenaar
- Uitgever: Coaching Veerkracht
- Aantal pagina’s:
- Bijzonderheden:
- Dit emotiedagboek is bedoeld voor kinderen die hun ervaringen en/of emoties willen beschrijven en/of willen uittekenen. Op die manier krijg jij, als ouder, ook inzicht in de gevoelens van je kind. Het idee is dat kinderen hun emoties beter leren uiten met behulp van dit dagboek.
- Het boek heeft terugkerende vragen: wat is er aan de hand, ik voelde mij toen zo, wie waren er nog meer bij, en hoe denk ik dat zij zich voelden. Er is ruimte om de antwoorden te beschrijven of te tekenen.
- Om de 9 pagina’s vind je een leuke kleurplaat en een leuk vraag waar je zelf een tekening van kunt maken zoals “zo ziet mijn familie eruit”.
- Het boek bevat een insteekhoek met 12 vellen stickers waarop emoties en personen (volwassenen en kinderen) op staan afgebeeld. Daar kun je je eigen gezin van samenstellen, of je kunt de stickers gebruiken om een situatie te beschrijven in je dagboek.
- Dit boek is los te gebruiken of in combinatie met een online training die wordt aangeboden via Coaching Veerkracht.
- Het bijzondere aan dit boek is dus dat je het ook in combinatie kunt gebruiken met de training ‘hoe ga je in gesprek met je kind?’. Deze training is fijn voor iedere ouder, maar in het bijzonder voor ouders met kinderen die hooggevoelig zijn.
- Als je dit dagboek los koopt, vind ik het perfect voor kinderen die veel van schrijven houden én houden van tekenen.

Vertellis KIDS, mindfulness-dagboek voor kinderen

- Leeftijd: 6 – 10 jaar
- Uitgever: Vertellis
- Aantal pagina’s: ruimte voor 68 dagen
- Bijzonderheden:
- Het boekje zit in een mooie kartonnen doosje, die je opent als een boek. Naast het boek zitten er ook een paar kaartjes, een mini poster en een paar kleurplaten in het doosje. Leuk extraatje!
- Drie dagelijkse vragen: wat heb je geleerd, wat voor aardigs heb je voor iemand gedaan, en waar ben je dankbaar voor.
- Elke dag is er ook een extra vraag zoals: wie maakte je vandaag vrolijk, welk uitje vond je het leukst etc. Zo wordt je kind uitgedaagd om na te denken over momenten die hij/zij vandaag of in het verleden heeft beleefd. Maar leert je kind ook nadenken over welk gevoel dit bij hem/haar opriep.
- Er staan een aantal verhaaltje in met wijsheden, en uitleg wat je van het verhaal kunt leren.
- Er zitten een aantal lege pagina’s in het boek waar je een mooie tekening kunt maken.
- In het boek staat een overzicht met uitleg over verschillende soorten emoties.

Slaapklets

- Titel: Slaapklets
- Leeftijd: 5+
- Uitgever: Gezinnig
- Aantal pagina’s: 112
- Bijzonderheden:
- Op elke pagina kun je de datum kwijt en kun je aangeven hoeveel sterren je een dag geeft
- Er staat voor elke dag tekeningetjes, waarbij je kind kan aangeven wat het beste paste bij de dag, bijvoorbeeld: Gamen/boek lezen, zon/regen, gek/normaal.
- Je kind kan voor elke dag aangeven wat hij/zij het leukste vond, het stomste vond en je kind geeft zichzelf elke dag een compliment.
- Naast deze standaard vragen heb je ook elke dag bijzondere opdrachten die ze kunnen maken/uitvoeren zoals een yoga oefening, nadenken over wat je vandaag geroken hebt of waar je bent geweest.
- Met dit dagboek worden kinderen gestimuleerd om beter stil te staan bij hun gedachtes en gevoelens. En te genieten van de momentjes in het leven.

Dagboeken speciaal voor kleuters
Van een aantal dagboeken zijn er ook speciale kleuter versies ontwikkeld, waarbij er gebruik is gemaakt van icoontjes:
Geef een antwoord