Eid is elke keer weer een speciale gebeurtenis in ons huis en elk huis heeft natuurlijk zijn eigen gewoontes. Vorig jaar heb je kunnen zien hoe onze Eid dag eruit zag. Vandaag zal ik 5 van onze Eid gewoontes met jullie delen.
Onze Eid tradities als gezin
1. Het feest voorbereiden
Ongeveer een week voor Eid gaan we cadeaus voor elkaar uitzoeken en kopen. Soms doen we dit online, maar meestal gaan we de stad in. Benieuwd hoe dit gaat? Neem een kijkje in het artikel: Eid Ul Fitr (Suikerfeest): de voorbereidingen en een kijkje in onze dag.
2. Eid Salaat (het gebed)
In de ochtend gaat mijn man naar de moskee terwijl wij ons thuis opdoffen voor de feestdag. Als onze dochter iets meer besef heeft, zullen we insha Allah samen het gebed doen in de moskee.
edit 2016
Nu de jongste bijna 3 jaar is, heeft zij meer besef en gaan we met z’n allen naar de moskee om te bidden. Zo beginnen we vroeg en mooi onze Eid dag.
3. Samen ontbijten/brunchen
Na het ochtendgebed gaan mijn dochters samen met hun papa naar de Marokkaanse bakker. Daar kopen zij lekkere croissantjes, msemmen en belegde stokbroodjes. Thuis hebben we dan een familie momentje met z’n vieren tijdens het ontbijt/brunch.
Anas (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd: “Waarlijk, Allah zal zeer tevreden zijn met iemand wanneer hij na het eten en na het drinken Allah bedankt (door middel van Alhamdoelillah en Sjoekoer).” (Muslim-2734)
4. Cadeaus
Vroeger kregen wij thuis geld maar ik vind cadeautjes ook leuk om te geven. Misschien krijgen onze meisjes een volgende keer geld voor hun spaarpotjes. Gisteren hebben we ook leuke cadeaus uitgezocht voor onze baby nichtje en neefje. Zij zullen Eid voor het eerst in hun leven meemaken, toch wel speciaal.
Overgeleverd door Aboe hourayra dat De Profeet Sallalahu ‘alaihi wasalam zei: Geeft elkaar presentjes (cadeautjes) en jullie zullen van elkaar houden (Sahih Bukharie)
5. Iets lekkers maken/schaap offer
Suikerfeest/Eid Ul Fitr: Het is geen feest zonder iets lekkers te maken. Meestal wordt dit een taart of lekkere koekjes. En als ik er op een of andere manier geen tijd voor heb, dan kopen wij dit gewoon. Ik vind het altijd leuk om taart en/of koekjes mee te nemen op bezoek. Dit keer wil Imani ook traktatiebekers maken om uit te delen aan kinderen tijdens de visites.
Offerfeest/Eid Ul Adha: Met Eid ul Adha kopen we vaak een schaap. Het is de bedoeling dat je de schaap in drieeën verdeeld: de eerste deel hou je voor jezelf, de tweede deel voor je familie en vrienden, en het derde deel geef je weg aan armen. Tegenwoordig kun je je vlees makkelijk weggeven aan de (Islamitische) Voedselbank, dit kan bijvoorbeeld via Stichting Al Yateem. Zo zorgen we er samen voor dat mensen die minder te besteden hebben, ook kunnen genieten van een goed stuk vlees.
6. Op visite gaan
Elk jaar gaan wij overdag standaard op bezoek bij onze ouders. Het ligt een beetje aan hun planning waar wij eerst heen gaan. Daarnaast ga ik, als de tijd het toelaat, ook langs bij vriendinnen en langs bij schoonfamilie.
– “Degene die gelooft in Allah en in de Laatste Dag, zou zijn gasten goed moeten behandelen. Degene die gelooft in Allah en in de Laatste Dag zou de familiebanden moeten onderhouden. En degene die gelooft in Allah en in de Laatste Dag zou goed moeten spreken of moeten zwijgen.” Sahih Bukharie (6138)
Hiernaast doen we ook vaak andere leuke dingen zoals onze handen versieren met henna, liefdadigheid, het huis opleuken en mooie kleding aandoen. Ik zal proberen om ook van aankomende Eid een Fotodiary te plaatsen.
Wat maakt Eid speciaal voor jou? En als je zelf geen Suikerfeest viert: ken jij mensen die Eid (suikerfeest) vieren?
Liefs,
Mahwish
Vlijtig Liesje says
Op de vorige school van de kinderen hoorde ik wel over het suikerfeest. Maar nu eigenlijk nooit meer. Daarom erg leuk om er op jouw blog over te lezen.
Najat says
Leuk om te lezen hoe anderen hun Suikerfeest eruit ziet! Ben benieuwd naar je photo diary!