Met de koude, winderige dagen voor de deur is het belangrijk dat de temperatuur in de babykamer goed op peil blijft. Vooral jonge baby’s kunnen hun temperatuur niet of nauwelijks zelf regelen, dus moet het altijd lekker warm zijn in de babykamer, maar niet te warm. Tocht is dan natuurlijk helemaal uit den boze.
Tijdens koude dagen is het verleidelijk de kachel een graadje hoger te zetten zodat het in de babykamer lekker warm blijft. Maar wist je dat er ook andere manieren zijn om de kamer warm(er) te houden, zonder dat je dit ziet in een hoger bedrag op de energierekening? We geven je graag een paar slimme, energiebesparende tips. Die kun je trouwens ook toepassen in andere ruimtes in huis, zoals de woonkamer en slaapkamer.
Tip 1: isoleren
Je kunt natuurlijk kiezen voor grote maatregelen, zoals het laten isoleren van het dak, de muren en de vloer, of door te kiezen voor dubbel glas. Dat is best een grote aanpak. Als je wilt investeren in je woning of subsidie kunt krijgen voor verduurzamende maatregelen is dat altijd een optie. Maar er zijn ook meer voordelige maatregelen.
Tip 2: tochtstrips
Door kieren en naadjes komt tocht. Houd je hand maar eens bij de randen van een raam dat open kan, en bij de deur. Zeker als het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten groot is, of als er een stevige wind waait, dan voel je de koude lucht. Tocht kan ook onder de deur doorkomen. En als er zowel tocht onder de deur door komt als tocht door naden bij het raam, dan creëert dat een voelbare koude luchtstroom in de kamer. De oplossing is eenvoudig. Bij een bouwmarkt zijn tochtstrips verkrijgbaar. Deze plak je langs de randen van het raam en de deur, zodat de naden worden dichtgestopt. Om tocht die onder de deur door komt te bestrijden, plaats je een borsteldorpel of tochtdorpel. Deze houdt niet alleen tocht tegen, maar ook stof en insecten die onder de deur door willen kruipen.
Tip 3: tochtslang
Wil je een oplossing tegen tocht onder de deur waarbij je geen dorpel aan de deur hoeft te bevestigen? Kies dan voor een leuke tochtslang. Deze leg je op de grond tegen de deur. Let er wel op dat je hier in een onbewaakt moment niet over struikelt.
Tip 4: isolerende raamdecoratie
Niet alleen langs de naden van een raam komt kou. Ook het raam zelf laat kou door. Houd je hand op een koude dag maar eens voor het glas, en daarna voor de muur. Voor het glas is de lucht voelbaar kouder. Niet alleen laat het kou binnen, er kan ook warmte uit de kamer ontsnappen via het glas.
Met isolerende raamdecoratie voorkom je dit. Goede voorbeelden van isolerende gordijnen zijn plisségordijnen, rolgordijnen en gevoerde gordijnen. Ze zijn verkrijgbaar in leuke kleuren en met speelse motiefjes. Wil je weten welke kleur raamdecoratie goed bij de kamer past? Doe dan eerst leuke babykamer inspiratie op via internet of woonwinkels voordat je iets koopt. Als je kiest voor op maat gemaakte raamdecoratie, dan past het perfect op het raam en komt er geen kiertje tocht langs de randen de kamer binnen.
Tip 5: warme plaid
Heb je een voedingsstoel in de babykamer waar jij je kindje overdag en in de nacht voedt? Leg daar dan een warme plaid in, zodat je die tijdens het voeden om je benen, rug en schouders slaat voor wat extra warmte. Een plaid moet je niet in de wieg leggen als je kindje er slaapt! Het kan zorgen voor oververhitting van je kindje. Bovendien vergroten losse dekentjes de kans op wiegendood. Als je kindje het koud heeft, is het beter om hem in een ademende trappelzak te leggen, en eventueel een (katoenen) mutsje op te doen.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Oksana.Bondar via Shutterstock
Geef een reactie