Langzaamaan merk je dat je kleine meid of jongen niet meer klein is. Het wordt een echte puber. Je tiener trekt steeds meer zijn/haar eigen plan en je verdwijnt een beetje op de achtergrond. Toch wil je dat je kind thuis als een veilige haven ziet. Je wil fijn met elkaar omgaan met goede regels. Wat is handig?
- Schermgebruik bij jongeren
Je wil dat je kind geen vluchtgedrag gaat vertonen en zich thuis prettig kan voelen. Hoe je het wendt of keert, voor de meeste jongeren hoort hier schermgebruik bij. Het is handig om naast een smartphone abonnement ook internet thuis te hebben. Zo zorg je dat je met wifi onbeperkt en snelle toegang hebt tot het internet. Het is wel handig om te kijken welk thuis abonnement je aanschaft: een abonnement met alleen internet, een pakket met internet én tv, of misschien een pakket waar ook vast bellen bij zit. Zo kan je kind lekker in gesprek met vrienden en vriendinnen, gamen en/of films en series kijken.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt zoals:
- Hoeveel uur per dag mag je kind gebruik maken van een scherm
- Telefoons en tablets uitschakelen voor het slapen en op een afgesproken plek neerleggen, zodat je kind thuis niet op internet zit terwijl het moet rusten of slapen.
- Wanneer en hoe vaak mag jij in de smartphone kijken van je kind, en hoe ga je het gesprek met elkaar aan over waar je kind zich mee bezig houdt. Geef je kind ook tips over veilig internetgebruik, cyberpesten en exposing.
Lees ook het artikel: tips over exposen van óf door je kind
- Momenten samen
Je zult merken dat je kind steeds meer aandacht geeft aan vrienden en vriendinnen en steeds minder aan jou, als ouder. Toch is het belangrijk om momentjes met elkaar te hebben. Als je hier een gewoonte van maakt voordat je kind de puberteit bereikt, dan kun je deze gewoonte (gedoseerd) blijven aanhouden. Kies samen een leuke serie uit die jullie via het internet thuis kunnen streamen op tv. Of ga samen lekker iets bakken, ga samen op pad en duik een eettentje in. Laat je kind je vertellen waar hij/zij graag eet, en stel jezelf open voor nieuwe dingen en zijn/haar wensen. Toon interesse in zijn/haar vrienden of doe samen een praatspel. Kortom: ken de leefwereld van je kind, en wacht totdat je kind uit zichzelf dingen gaat vertellen.
- Samen eten en/of koken
Dit punt sluit goed aan op het vorig punt, namelijk: samen eten. Spreek met elkaar af dat jullie minimaal een x aantal keer per week samen aan tafel eten zodat jullie met elkaar kunnen bespreken hoe het met iedereen gaat. Je kunt hier ook afspraken over maken: kies een vaste dag dat jullie samen koken of laat je kind koken. Op de site van Uit de keuken van Fatima en Kookmutsjes vind je onwijs veel lekkere recepten die makkelijk na te maken zijn en die jongeren enorm aanspreken. Zorg ervoor dat er thuis genoeg (gezond en lekker) eten in huis is, zo voorkom je dat je kind constant (ongezond en duur) buiten de deur gaat eten.
- Slaapkamer: een plekje voor jezelf
Investeer in de slaapkamer van je kind zodat je kind een plek heeft waarin hij of zij zich thuis voelt en waar vrienden/vriendinnen welkom zijn. Zorg ervoor dat je kind ook privacy heeft, klop bijvoorbeeld op de deur voordat je de slaapkamer binnenstapt. Je zult trouwens ook merken dat de kamer rommelig kan worden.
Probeer hier afspraken over te maken zoals:
- 1x per week in het weekend je kamer grondig opruimen.
- Zet een wasmand in de kamer en spreek af dat vuile was daarin wordt gedaan.
- Maak afspraken over wel/niet eten en drinken op de slaapkamer.
- Voor de rest: maak je er niet te druk om want anders wordt het een eeuwige strijd.
Op zoek naar tips voor de inrichting? Kijk dan eens hier: tips voor inrichting van de tienerkamer.
- Discussies en afspraken
Zoals je ziet, is het handig om een hoop afspraken te maken met je tiener. Maar wees hier ook consequent in, dit zorgt voor duidelijkheid. Daarnaast zul je merken dat jongeren altijd wel klaarstaan met een antwoord en jij met een mond vol tanden kan staan. Geef meteen duidelijk aan wanneer het gesprek afgelopen is, zodat je niet verzeilt raakt in lange discussies.
Heb jij zelf nog tips? Handig! Deel ze als reactie.
[…] Tip: ben je op zoek naar tips waarmee je zorgt voor een goede sfeer in huis met een tiener? Lees dan dit artikel: een tiener in huis: zo zorg je voor een fijne sfeer in huis […]