Er wordt steeds vaker een speelkamer ingericht voor kinderen. En dat is fijn, want daarmee erken je de waarde van spelen. Spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind. En als je de ruimte hebt, waarom zou je het niet doen? In dit artikel staan een aantal tips om de speelkamer van je kinderen in te richten.
Fase 1: Dreumes, peuter en kleuter
Wanneer je kindje nog klein is, is het belangrijk dat je zorgt voor rust en overzicht. Een teveel aan speelgoed, zorgt voor een dagelijkse bende én zorgt ervoor dat je kind niet meer weet waar hij/zij mee moet spelen.
Meubels:
Zorg voor meubels waar je speelgoed makkelijk in kan opbergen. Denk bijvoorbeeld aan een Trofast of Kallax kast van Ikea. Daar kun je speelgoed makkelijk sorteren in bakken of manden. Het voordeel van de Kallax kast is dat je het meteen als boekenkast kunt gebruiken, en dus jaren meegaat.
Groot speelgoed:
Voor kleine kinderen is fantasiespel enorm belangrijk. Kijk daarom of je leuk speelgoed kunt aanschaffen zoals een keuken, een winkeltje of een poppenhuis. Daarnaast is het ook goed om de grove motoriek te ontwikkelen. Ga dus op zoek naar de allerbeste trampolines, ook leuk voor in de tuin of op het terras. Ohja, en vergeet ook geen kist of mand voor de verkleedkleding.
Klein speelgoed:
Iedereen weet dat houten speelgoed het meest duurzaam is, en het oogt ook mooi. Over het algemeen daagt houten speelgoed je kind ook uit om het cognitieve vermogen te gebruiken dus ga vooral voor houten bouwblokken, puzzels, knikkerbanen en hamerbanken. Aanraders zijn bijvoorbeeld de merken Janod en Grimm’s, maar ook bij winkels zoals Lidl en Hema kun je leuk houten speelgoed kopen.
Fase 2: Kind
Dan komt de fase waarin je kind minder met blokken en eenvoudige puzzels wil gaan spelen, en daarmee zul je ook de inhoud van de speelgoedkasten aan moeten passen.
Meubels:
Kies een mooie boekenkast voor je kind, eigenlijk is aan te raden om dit al vanaf jongs af aan te doen zoals de liefde voor boeken met je kind meegroeit. Daarnaast kun je de speelgoedmeubels behouden die je al hebt staan. Een bureau is ook erg fijn om bijvoorbeeld aan te tekenen en te schrijven.
Groot speelgoed:
Maak ruimte in de kamer voor een leuke leeshoek. Zet een lekkere fauteuil neer en wat planken met boeken. Daarnaast is het ook aan te raden om ruimte in de kast te maken voor gezelschapsspellen. Door spellen te spelen leren kinderen vaardigheden zoals samenwerken, competitief zijn, omgaan met tegenslagen, een ander iets gunnen etc.
Klein speelgoed:
Besteed ook aandacht aan de fijne motoriek en laat je kind spelen met bouwspeelgoed zoals Lego, Knex en Smartmax. Daarnaast vinden kinderen fidget speelgoed ook enorm fijn, dit kan je kind ook tot rust brengen zoals een Pop-it, squishies of wacky tubes. Houdt je kind van knutselen? Dan mag knutselmateriaal zeker niet ontbreken. En leer je kind ook dingen ontdekken of proefjes uit te laten voeren.
Fase 3: Tiener
Tieners hebben ook behoefte aan spel. Ze krijgen meer behoefte om tijd door te brengen met vrienden en vriendinnen en trekken zich vaker terug op hun kamer.
Meubels:
Als de ruimte het toelaat, is het leuk om een kleine lounge bank in de kamer te zetten. Lekker om in te chillen of je vrienden in te ontvangen. Als je als een grote opbergkast hebt, heb in principe geen andere meubels meer nodig om aan te schaffen.
Groot speelgoed:
Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar het is voor tieners superleuk om tafelvoetbal in de kamer te hebben, even lekker zelf tafelvoetbal spelen. En als de ruimte het toelaat, zou je ook een mini arcade kunnen plaatsen. Of een dartbord!
Klein speelgoed:
Tieners vinden het vaak heerlijk om op hun spelcomputer te gamen. Het is natuurlijk wel een behoorlijke uitgave maar je kunt ze vaak ook tweedehands aanschaffen voor een schappelijke prijs. Maar denk ook aan gezelschapsspellen zoals een Escape room of 30 seconds. Speelgoed zoals Diamond painting, Lego Art en Lego Architecture werkt ook prima om even te ontspannen.
Geef een reactie