We weten allemaal hoe fijn het is om als gezin een auto tot je beschikking te hebben. Je kinderen makkelijk naar school brengen op je weg naar werk, grote boodschappen halen, weekendjes weg gaan en ga zo maar door. Soms ontstaan er zelfs situaties waarin je wenste dat je gezin een tweede auto had. Maar is dit wel nodig, en zijn er geen alternatieven? Lees mee om te kijken of een tweede auto echt wel nodig is.
Stel je voor…
Stel je eens voor: volgende week heeft je partner de auto nodig voor werk omdat hij of zij verschillende afspraken gepland heeft staan. Je partner heeft al aangegeven dat OV niet haalbaar is. Maar jij hebt de auto óók nodig omdat je kinderen eerst een tandartsafspraak hebben en daarna doorgaan naar een kinderfeestje. Je overweegt even om met de OV te gaan maar de verbinding is niet goed en zo komen je kinderen veel te laat op het feestje. De tandarts afbellen is natuurlijk geen optie… Tja, in zo’n situatie klinkt een tweede auto ideaal! Maar als je dat opweegt tegen de extra maandelijkse kosten, dan wordt je daar ook niet helemaal happy van. In dit soort gevallen kun je gebruikmaken van een deelauto!
Wat is een deelauto?
Een deelauto is een auto die door meerdere mensen (particulieren) gebruikt wordt. Als jij een auto hebt, maar je gebruikt deze niet iedere dag, dan kun je van je auto een deelauto maken. Andere mensen kunnen dan jouw auto huren voor een bepaalde tijd of periode. Dit gaat via een platform, die ook zorgt voor de verzekering, de betaling en het bij elkaar brengen van vraag en aanbod.
In welke gevallen is een deelauto handig voor jouw gezin?
Als je overweegt om een tweede auto aan te schaffen, dan is het handig om eerst een kostenplaatje te maken: hoe vaak heb je daadwerkelijk een tweede auto nodig? Hoeveel kilometers ben je van plan om te maken? En kun je ook kijken naar alternatieven zoals het aanschaffen van een (bak)fiets? Of is een deelauto misschien wel een uitkomst?
Als je af en toe een tweede auto nodig hebt, dan is een deelauto ideaal voor situaties zoals:
- Jij en je partner hebben beiden de auto op dezelfde dag nodig (zie situatie onder het kopje ‘stel je voor’)
- Je organiseert een kinderfeestje maar kunt niet alle kinderen in één auto vervoeren
- Jullie willen een weekendje weg of op een stedentrip, maar je wilt graag met een wat ruimere auto op vakantie
Lees ook het artikel: op een autovakantie met kinderen: tips en tricks
Wat zijn de voordelen van een deelauto voor jouw gezin?
- Kosten besparen: je hebt geen kosten aan wegenbelasting, onderhoud, pechhulp, verzekeringen, APK etc.
- Meer openbare ruimte: als iedereen één of meerdere auto’s zou hebben, dan krijg je al snel volle parkeerplaatsen. Delen zorgt ervoor dat er meer parkeerplekken overblijven voor iedereen, of dat er zelfs minder parkeerplekken nodig zijn, waardoor de ruimte gebruikt kan worden voor groene voorzieningen
- Een deelauto staat vaak in de buurt: dit is met name zo in de Randstad. Je hoeft niet eerst naar een autoverhuurbedrijf te rijden. Je bent ook niet gebonden aan de tijden van het verhuurbedrijf.
- Beter voor het milieu, en dus de toekomst van jou en je (klein)kinderen. Volgens onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving rijden mensen die een deelauto hebben 15- 20% minder dan toen zij geen auto deelden, waardoor er minder CO2-uitstoot is. Benieuwd? Bekijk hier het onderzoek dat TNS-NIPO heeft uitgevoerd.
Kortom
Food for thought: is een deelauto niet een goede oplossing voor jouw gezin?
Afbeeldingen afkomstig van Prostock-studio via Shutterstock
Geef een reactie