Is er een kindje op komst? Je zult er waarschijnlijk niet direct bij stilstaan maar er zijn kosten die op je pad komen voor, tijdens en na de bevalling. Daarom hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Sommige kosten worden vergoed vanuit je zorgverzekering, maar welke zijn dat?
5 kosten die komen kijken bij een bevalling
1. Kosten zwangerschap
Geloof het of niet, maar je zwangerschap kost aardig wat geld. Zo heb je regelmatig nieuwe (positie)kleding nodig aangezien je een aantal maatjes groter wordt. Wees creatief, een spijkerblouse kan ook open worden gedragen met een leuke nieuwe top eronder, zo bespaar je toch op de kosten. Naast de echo’s die worden vergoed vanuit je basisverzekering met 12 en 20 weken, kun je ook een pretecho laten maken. Je krijgt na deze echo een filmpje mee naar huis waar je je baby kunt zien. Deze moet je wel zelf betalen.
2. Kosten kraampakket
Vaak worden er kraampakketten aangeboden door zorgverzekeraars, maar deze zijn niet altijd gratis. De kosten van kraampakketten variëren tussen de 20,- tot 60,- euro. In een kraampakket zitten handige artikelen die je gebruikt tijdens en na de geboorte van je baby. Tip: als je een aanvullende verzekering hebt bij je zorgverzekeraar krijg je meestal een kraampakket gratis.
3. Kraamzorg
Kraamzorg nodig? Houd rekening met de kosten. Vanuit je basisverzekering wordt kraamzorg vergoed, maar dit geldt niet als je een kraambureau inschakelt die niet gecontracteerd staat bij je zorgverzekeraar. Dan moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Ga altijd na of het kraambureau gecontracteerd staat bij je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de meeste kosten vergoed zullen worden. Wil je een aanvullende zorgverzekering voor het aankomend jaar zodat je zeker weet dat je gedekt bent voor de meeste kosten? Vergelijk je zorgverzekering eenvoudig met een onafhankelijke vergelijker zodat je zeker weet dat alle zorgverzekeraars worden meegenomen in de vergelijking.
4. Bevallingskosten
Beslis je zonder medische noodzaak te bevallen in het ziekenhuis? Dat kan, maar hier moet je wel een eigen bijdrage voor betalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis te bevallen als er geen medische noodzaak is, dit is tevens de goedkoopste manier. De verloskundige bepaalt of het verantwoord is om thuis te bevallen. Zij zijn zo opgeleid dat een thuisbevalling voor hen geen enkel probleem is. De verloskundige valt onder de basisverzekering van je zorgverzekeraar. De kosten die je vergoed krijgt vanuit je basispakket zijn bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Het maakt dus niet uit bij welke zorgverzekeraar je een contract afgesloten hebt.
5. Kosten baby
Je bestedingspatroon zal veranderen als je een kind krijgt dus het is verstandig om rekening te houden met extra kosten. In de meeste gevallen gaat er een ouder minder werken, maar ondertussen wordt er wel meer geld uitgegeven aan kosten voor de baby. Volgens het CBS kost een kind 17% van het totale inkomen van een gezin per maand.
Ga jij overstappen van zorgverzekering als je zwanger bent? Of deed jij dit tijdens jouw zwangerschap?
Liefs,
Mahwish
—
Geef een reactie