“Mama, ik wil zelf boodschappen halen!”, zei mijn zesjarige kleuter laatst. Ik dacht terug aan mijn eigen kleutertijd en kwam tot het besef dat ik op die leeftijd vaak naar de groenteboer ging met een briefje om groente en fruit te kopen. Helaas, we hebben geen groenteboer meer op de hoek zitten en de dichtstbijzijnde supermarkt is op tien minuten afstand van ons huis. Maarja, ze wil het dus hoe gaan we het aanpakken? In dit artikel kun je onze ervaring met tips lezen.
Ik merk dat we nu in een maatschappij leven waarin wij onze kinderen soms té beschermend opvoeden. Daarom heb ik er ook nog niet aan gedacht om mijn kleuter alleen de supermarkt in te sturen, in mijn hoofd is zij daar veel te klein voor. Onzin natuurlijk! Maar ik zag het ook niet zitten om haar de grote weg alleen over te laten steken, de trambaan over te gaan etc. Dat vond ík te eng! Dus we hebben afgesproken dat ik buiten de supermarkt zou wachten en dat zij alleen de boodschappen zou halen. Zelfstandig worden met een veilig gevoel.
Zelf een boodschappenlijst maken
Een kleuter kan natuurlijk nog niet lezen. Maar een hele boodschappenlijst uit je hoofd leren, dat werkt natuurlijk ook niet. Daarom hebben wij er een activiteit van gemaakt:
Dag 1: boodschappenlijst maken
1. Bespreek met elkaar welke boodschappen er nodig zijn. Maak hier geen lange lijst van (vaardigheid: overleggen)
2. Laat je kind zelf de woorden van de boodschappen opschrijven (vaardigheid: schrijven)
3. Laat je kind tekeningen maken van de boodschappen, naast de woorden (vaardigheid: creativiteit en fijne motoriek)
Alleen naar de supermarkt
Dag 2: boodschappen doen
4. Leg je kind uit dat je geld of een pasje meegeeft en laat je kind deze goed bewaren in een portemonnee of dichte jaszak. Leg eventueel uit hoe contactloos betalen werkt en vertel dat zij hulp mogen vragen aan de kassière (vaardigheid: omgaan met geld/betalen met een pasje)
5. Geef een boodschappentas mee
6. Vertel je kind dat ze hulp kunnen vragen aan de mensen die in de supermarkt werken (vaardigheid: initiatief nemen en sociale interactie aangaan)
7. Zodra je kind klaar is met boodschappen doen, laat dan weten dat het knap is dat het is gelukt (vaardigheid: zelfvertrouwen)
Tip
Benadruk dat je kind het bonnetje moet meenemen. Ook al heb je samen alles op papier gezet, het gaat niet altijd goed haha. Zo zou mijn kleuter cherry tomaten meenemen van 1 euro en kwam ze aan met biologische tomaten van 3,50 euro.
Ik was wel trots dat het was gelukt. Mijn kleuter had een mooie boodschappenlijst gemaakt en in de supermarkt de hulp ingeschakeld van vakkenvullers.
Heb jij nog boodschappen tips voor de eerste keer?
Liefs,
Mahwish
Dit artikel kun je natuurlijk delen via de Social Media icoontjes:
Marjo says
Leuk om te lezen. Wij wonen om de hoek van bakker groente boer etc. Mijn dochter van 5 gaat alleen brood halen. Ik schrijf op het briefje dat ze alleen brood mag halen en wat wij nodig hebben. De bakker laat haar zelf bestellen maar checkt even of de hoeveelheid goed is. Als ze terugkomt is ze helemaal blij! Haar broer van 7 doet dit ook al een poosje maar ik geef ze alleen contant geld mee.
Mahwish says
Oh heerlijk dat de bakker en groenteboer op de hoek zitten! Jaa, kan me goed voorstellen dat ze blij is als ze weer thuis komt. Ik ga denk ik volgende keer ook gewoon geld geef.
Ineke says
Wat een leuk artikel. Superleuke tips, zeker ook het tekenen op het lijstje
Mahwish says
Dankjewel :) Het lijstje maken was inderdaad leuk!
Essma says
Wat schattig dit ! Misschien dat ik mijn dochter er ook eens op uit stuur . Die supermarkten hier zijn alleen megagroot, dus hoop dat ze ook durft…ik wacht wel tot ze er zelf een keer mee komt! Fijne tips in ieder geval! Bedankt!