>Je hebt voor het eerst een oppas aangenomen. Nu komt ze de eerste keer oppassen en dat is voor beide partijen toch best spannend. Want welke informatie is belangrijk voor de oppas? En hoe kun je ervoor zorgen dat ze zo soepel mogelijk haar werk kan doen? Oudermatch helpt je daarom op weg.
De eerste keer een oppas: Waar moet je op letten
De relatie
Een goede relatie met de oppas is essentieel. Ze past immers op je belangrijkste bezit: je kinderen. Maak haar het oppassen dan ook zo gemakkelijk mogelijk. Dit betekent niet dat je het werk voor haar hoeft te doen, maar zorg ervoor dat ze alle basisinformatie bij de hand heeft. Maak een “oppas-map” en verwerk hierin de volgende gegevens:
Contactgegevens
Denk hierbij aan telefoonnummers van je werk, privé en thuis. In geval van nood is het uiteraard fijn dat de oppas je kan bereiken. Ga je uit eten of borrelen bij vrienden? Zorg dan ook dat de oppas op de hoogte is van die locatie en noteer eventuele telefoonnummers.
Mocht er echt nood aan de man zijn, dan wil je dat de oppas snel kan handelen. Noteer dan ook voor alle zekerheid de gegevens van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, brandweer en politie. Vergeet niet de verzekeringsnummers van kinderen bij te voegen.
Informeer de buren
Zeker als de oppas nog wat jonger is, is het fijn dat de buren op de hoogte zijn van haar komst. Niet alleen zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden, maar ook zodat de oppas iemand heeft om op terug te vallen in geval van nood. Maak de oppas er daarom op attent dat er een volwassene klaar staat om vlug in te springen.
Medische informatie
Slikt je kind medicijnen of heeft hij last van allergieën? Maak dit bespreekbaar met de babysitter. Wees zo uitgebreid mogelijk en vertel wat wel en niet gegeten mag worden. Zeker bij het innemen van medicijnen is het belangrijk dat de oppas goed op de hoogte is van wat ze moet doen. Heeft je kleintje last van oprispingen of slaapproblemen? Vertel de oppas hoe ze hier mee om moet gaan, of hoe eventuele problemen voorkomen kunnen worden.
Eten en drinken
Zeker een jonge oppas zal niet instinctief weten wat een kleintje wel en niet mag eten. Stel daarom een lijst op met voedingswaren die je kind absoluut niet mag hebben wegens eventueel stikgevaar of de eerder genoemde allergieën. Noteer ook wat wél gegeten mag worden. Bijvoorbeeld een toetje als beloning voor het opeten van het avondmaal.
Schema
Een nieuwe oppas is voor de kids ook best spannend. Elk kind reageert hier anders op. De één is extra enthousiast, de ander neemt er een loopje mee en wie weet is jouw kindje wel ontroostbaar. ‘Routine’ is hier dan ook het magische woord. Maak een schema met daarop het tijdstip dat er gegeten wordt, hoe laat de kids naar bed gaan en hoe de bed routine verloopt. Wordt er bijvoorbeeld een verhaaltje voorgelezen of krijgt jouw kleintje voor het slapen gaan een kopje warme melk? De routine maakt het voor de kids vertrouwd en voor de oppas gemakkelijker.
De knuffel
Elk gezin ontwikkelt een eigen wereldje met bijzondere gewoontes, speciale woorden en belangrijke voorwerpen. Laat de oppas niet gissen en maak haar bekend met de rituelen van je kind. Vertel wie zijn lievelingsknuffel is, hoe hij zijn brood het liefst eet en welke woorden hij gebruikt om iets aan te geven. Is je kind al wat ouder, laat hem dan zelf vertellen wie zijn lievelingsknuffel is.
Informatie van de oppas
Gebruik je een tastbare map om de gegevens bij te houden? Houdt dan wat ruimte vrij voor de oppas. Hier kan zij noteren hoe het oppassen is vergaan en tegen welke problemen ze is aangelopen. Zo wil je misschien weten of je kleintje een nieuw woordje heeft geleerd of een extra stapje heeft gezet.
De checklist biedt een mooie leidraad voor een goede relatie met de oppas. Enerzijds om belangrijke informatie te verschaffen en anderzijds om in gesprek te blijven over de kinderen. Je geeft de oppas de essentiële informatie die ze nodig heeft en kan met een gerust hart de deur achter je dichttrekken.
Foto is afkomstig van Shutterstock
Essma says
Handig dit! Ik heb eigenlijk geen idee of hier in Frankfurt zoiets is. Ik durf mijn kinderen gewoon niet zo goed achter te laten bij iemand die ik niet ken. Alles is hier al zo vreemd. Mijn dochter begrijpt ook niet 100% Duits. Omdat ik dat dus niet goed kan, hebben mijn man en ik daarom ook nauwelijks tijd om samen iets te doen. Stiekem hoop ik op een terugkeer naar NL