Als je niet op vakantie bent geweest of gaat, is dit een mooi moment om je huis te verbouwen. Misschien heb je genoeg geld om je hele huis aan te pakken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon één ruimte of een verdieping onder handen nemen. Als je plannen gaat maken, waar moet je dan op letten?
1. Budget
Het belangrijkste is natuurlijk je budget. Wat is je budget en wat zijn je wensen? Sluit dit goed op elkaar aan of wordt het krap? Als het krap wordt, dan is het aan te raden om toch nog even verder te sparen óf om je wensen bij te stellen. Bij een verbouwing, hoe goed je het ook plant, komen regelmatig onverwachtse kosten boven tafel drijven. Deze kosten worden besproken in punt 2. En het laatste wat je wil is dat alles stil komt te liggen omdat het budget niet toereikend is. Of nog erger, dat je jezelf in de schulden werkt. Het is belangrijk dat je écht alles opneemt in je budget, ook kleinere bedragen zoals schroefjes, verf, hoekprofiel en ander klein bouwmateriaal. Los kost het weinig, maar als je alle kleine bedragen optelt, dan kan dat behoorlijk hoog oplopen.
2. Onderhoudsstaat
Voordat je gaat starten met je plannen, is het raadzaam om uit te laten zoeken wat de onderhoudsstaat van het huis is. Zijn er bijvoorbeeld verzakkingen en zijn de draagstructuren in orde? Mocht je een oude woning hebben, dan is het ook belangrijk om te laten checken of er geen asbest in de muren en/of plafond zit. En wat dacht je van zaken zoals vocht, houtrot en schimmels? Dan zijn allemaal zaken die de staat van je onderhoud bepalen. Zoek dus goed uit of je huis in goede staat verkeerd voordat je aan de slag gaat.
3. Tijdsplanning
Maak een goede tijdsplanning zodat je weet waar je aan toe bent. Net als het budget, is het belangrijk om hier wat speling in te houden. Je kunt er dan je mindset op instellen. En bekijk ook of het überhaupt mogelijk is dat je thuis blijft tijdens de verbouwing, of dat je tijdelijk een ander onderkomen moet vinden.
4. Muren en balken
Als je een ruimte gaat verbouwen en weet wat je wensen zijn, dan is het raadzaam om te kijken wat haalbaar is qua structuren. Moeten er bijvoorbeeld muren gesloopt worden of ga je juist een extra muur bij laten maken? Ga je balken of muren slopen, dan is het zeer belangrijk om te weten of dit geen dragende muren en balken zijn. Het laatste wat je wil is dat je huis ineen stort. Wat trouwens ook erg mooi is, om extra balken toe te voegen aan je huis voor extra karakter, zoals vurenhouten balken.
5. Energie en duurzaamheid
Een ruimte of woning verbouwen gaat tegenwoordig vaak gepaard met energiebesparingen en duurzaamheid. Het maakt niet uit welke ruimte je gaat aanpakken, er is altijd wel iets waarop je kunt besparen. Bijvoorbeeld waterbesparende zonnepanelen, vloerverwarming, dakisolatie, isolatieglas en slimme thermostaten. Als je hier meer over wil weten, kun je kijken op iedereendoetwat.nl
Foto’s zijn afkomstig van Stockfour via Shutterstock
Marie de Jonge says
Een realistische tijdsplanning maken is inderdaad een must! Wij dachten ook dat we in een veel kortere tijd een nieuwe badkamer konden realiseren. Helaas liep de verbouwing erg uit en dit was een grote teleurstelling.