Als je nu in je tuin kijkt, zie je waarschijnlijk overal kale takken en weinig groen. Maar wist je dat dit wel een goed moment is om je alvast voor te bereiden op de aankomende lente en zomer? Dat kun je doen door je alvast te verdiepen in bloembollen, zodat je volgend jaar meteen kunt genieten van mooie kleuren en geuren. Lees in dit artikel allerlei tips!
Welke bloembollen heb je?
Er zijn zoveel verschillende bloembollen beschikbaar, maar hieronder vind je een lijstje met de meest populaire bloembollen voor de lente en zomerperiode:
- Narcis
- Krokus
- Sneeuwklokje
- Tulp
- Hyacint
- Dahlia
- Pioenroos
Wat voor soorten bloembollen zijn er?
Er zijn verschillende soorten bloembollen. Bollen die één jaar meegaan, bollen die meerdere jaren meegaan en tot slot heb je verwilderingsbollen die ieder jaar terug komen! Dus als je gaat voor verwilderingsbollen, dan plant je de bollen één keer en heb je er ieder jaar plezier van. En als pluspunt krijg je er ieder jaar steeds meer bloemen bij! Dit scheelt je enorm veel tijd en geld, en zorgt voor elk jaar plezier in je tuin. Voorbeelden van verwilderingsbollen zijn de krokus, sneeuwklokje en sterhyacint. Maar heb je liever variatie in je tuin, en wil je niet elk jaar opnieuw bollen planten? Dan kun je gaan voor meerjarige bloembollen zoals de anemoon en boshyacint.
Tip: hier en daar wat bloemen hebben is leuk, maar als je van opvallende kleuren houdt, koop dan grootverpakkingen zodat je een explosie aan kleuren krijgt in je tuin!
Waar moet je op letten als je bloembollen koopt?
Allereerst kijk je natuurlijk naar wat je mooi vindt, en heb je je verdiept in het verschil tussen eenjarige, meerjarige en verwilderingsbollen (zie punt hierboven). Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te wachten met het kopen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de bloembollen in de winkel uitdroogt. En je wil natuurlijk wel verse bollen! Het is ook handig om te weten dat er een verschil is tussen biologische bloembollen en reguliere bloembollen. Het voordeel van reguliere bloembollen is dat ze vaak goedkoper zijn, biologische bloembollen zijn weer vrij van chemicaliën en dus beter voor de bijen en hommels.
Tip: als je de bloembollen gekocht hebt en je plant ze niet meteen, bewaar ze dan op een plek waar het rond 18 graden is met een goede ventilatie. Dit zorgt ervoor dat je bloembollen niet gaan schimmelen.
Waar let je op als je bloembollen wil planten?
Goed, je hebt je bloembollen gekocht en wil ze nu gaan planten. Maar waar, wanneer en hoe plant je deze dan? Het is belangrijk om bloembollen te planten voordat het gaat vriezen (voor het einde van het jaar). Zorg er vervolgens voor dat je de bollen diep plaatst, ongeveer 2 keer zo diep als dat de bloembol groot is. En hou afstand tussen de bloembollen. Heb je kleine bloembollen? Dan heb je genoeg aan 5 centimeter afstand. Bij grotere bloembollen kun je 10 cm afstand aanhouden. Je kunt bloembollen eigenlijk overal in je tuin planten, zolang ze maar wel zonneschijn krijgen.
Tip: je kunt bloembollen natuurlijk ook in potten planten, in plaats van de volle grond! Hou dan wel minder ruimte tussen de bloembollen. Dat ziet er supermooi uit als de bloemen uitkomen.
Heb jij nog tips over bloembollen? Deel deze als reactie!
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Randall Vermillion via Shutterstock
Geef een reactie