Heb jij soms het idee dat het opvoeden veel energie kost en dat alles je soms teveel wordt? Misschien heeft dit te maken met hooggevoeligheid. In dit artikel lees je een aantal kenmerken van hooggevoelige moeders en lees je een aantal zelfzorg tips.
Tips voor hooggevoelige mama’s
Als moeder wil je graag alles goed doen. Ouderschap is misschien wel de meest uitdagende rol die je in je leven zult ervaren. Tegelijkertijd het mooiste. Maar soms lijkt het alsof er teveel op je afkomt. Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar de kans bestaat dat je hooggevoelig bent.
Dit zijn kenmerken van hooggevoelige moeders:
1. Ik wil alles perfect en volgens de regels doen
2. Ik ben van kaart als we afwijken van de dagelijkse routine
3. De chaos in mijn huis wordt mij snel teveel
4. Ik raak overprikkeld als mijn kind constant praat
5. Ik zorg graag voor anderen
6. Ik raak gestresst als dingen niet volgens de planning gaan
7. Ik voel mij kwetsbaar als het niet lukt om mijn kleintje te troosten
Als je je hierin herkent, is de kans groot dat je hooggevoelig bent. Dit heeft te maken met jouw kwestbaarheid en prikkels. Het is handig om jezelf in dit onderwerp te verdiepen en na te gaan hoe het komt dat je hooggevoelig bent. Zo kun je een omgeving creëeren waarin je goed functioneert als hooggevoelige mama.
Kenmerken van hoogsensitiviteit (HSP)
Om het nog even wat ingewikkelder te maken… misschien ben je óók nog eens hoogsensitief (HSP). Dit is een karaktereigenschap dat op één op de vijf mensen voorkomt, best veel dus. HSP is aangeboren. Maar misschien ben je juist wel hoogsensitief maar níet hooggevoelig!
Dit zijn kenmerken van iemand die hoogsensitief is:
- Mijn zintuigen zijn scherper en gevoeliger dan bij anderen
- Ik heb oog voor details
- Ik voel stemmingen en gevoelens van andere mensen aan
- Ik voel mijn eigen gevoelens intens aan zoals geluk en verdriet
- Als kind kon ik niet tegen dingetjes zoals labels en naden op kleding
- Ik zit vol levenslust
- Ik ben perfectionistisch
Deze tips kunnen je ondersteunen bij hooggevoeligheid:
1. Zorg voor een aantal rustmomenten op de dag:
Begin elke ochtend met het gebed om even tot jezelf en je Schepper te komen. Ben je niet gelovig? Dan kun je natuurlijk ook een dagelijks meditatiemoment inlassen voor jezelf. Elke dag een uur wandelen of fietsen doet ook wonderen. Vind je een uur teveel? Doe het dan een half uur. Spreek tot slot een tijd met jezelf af, waarna je niets anders mag doen dan ontspannen. Bijvoorbeeld: na 6 uur ‘s avonds hou ik mij niet meer bezig met werk, of na 8 uur ‘s avonds ga ik niets meer aan het huishouden doen. Het is misschien verleidelijk om ‘aan’ te blijven staan. maar leer jezelf de motto aan: morgen is er weer een dag! Zet je zelf in de avonden op tijd weer ‘uit’.
2. Zorg voor prikkelarme momenten op de dag:
Kinderen hangen de hele dag om je heen. Het enige moment dat je rust hebt, lijkt soms het momentje dat je snel doucht of naar de toilet gaat… en zelfs dat gaat niet altijd hoe je zou willen. Ga toch even naar het toilet of badkamer en doe het licht uit. Doe je ogen een paar minuten dicht en doe even lekker niks. Zulke ‘niets’ momenten kunnen je helpen om de dag weer door te komen. En neem je telefoon vooral niet mee!
3. Wil je alles gestructureerd en goed gepland?
Zorg dan voor een goede (familie)agenda en ondersteuningsmateriaal voor je kinderen: dagritmekaarten voor je kinderen en handige tools zoals een checkpad. Maar besef wel, je kunt alles tot in de puntjes plannen. Het is goed om een mindset te creëeren waarin je weet dat dingen soms gewoon anders lopen dan dat je hoopte.
4. Zorg voor reminders:
Hang affirmatie kaartjes op in je huis. Maak of koop mooie posters waarop teksten staan zoals: het hoeft niet perfect, take a break, ik ben goed zoals ik ben, rustig en kalm reageren etc.
5. Zorg lichamelijk voor jezelf:
Neem af en toe een healthy snack waarbij je jezelf dwingt om een paar minuten rustig te zitten en even wat te eten. Denk aan dingen zoals een handjevol nootjes, komkommertjes, dadels, snoeptomaatjes etc.
6. Zorg voor een break:
Als je voelt dat je kind je teveel wordt, zorg er dan voor dat je even weg kan uit de situatie. Zorg ten alle tijden voor de zorg en veiligheid. Vraag de papa of hij de situatie van je overneemt, breng je kinderen een uurtje naar een familielid of vriendin, zet je kind desnoods even een half uurtje voor de tv. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je de teveel prikkels even kunt verwerken.
7. Zorg voor een minimale instroom aan informatie:
Als je teveel informatie binnenkrijgt, kun je ook makkelijk overprikkeld raken. Teveel nieuwsberichten, teveel berichten die langskomen op social media, teveel notificaties op je telefoons. Zet deze zaken regelmatig op de pauzeknop zodat je hoofd wat rust krijgt.
8. En last nut not least:
Maak er een gewoonte van om even diep in en uit te ademen als je merkt dat alles teveel wordt. Even tot tien tellen en doe de doe’a: la hawla wa la qoewwata illa billah (er is geen macht of kracht behalve dat van Allah).
Meer lezen over hooggevoeligheid? Klik hieronder:
Geef een reactie