Voor de zomervakantie ontving ik een brief van de gemeente waarin stond dat mijn 1-jarige dochter moet inschrijven op een basisschool. Bij mijn eerste dochter, die inmiddels op de voorschool zit, verbaasde ik mij toen ik hoorde dat je je kind zo vroeg in dient te schrijven. Nu niet meer. Goed, vandaag deel ik mijn tips over waar je op kan letten bij het kiezen van een basisschool.
Hoe kies je een basisschool voor je kind?
1. Ga als ouders met elkaar in gesprek
Wij vonden het lastig om een juiste schoolkeuze te maken. Daarom hebben wij onze verwachtingen op een rij gezet en besloten wij langs te gaan bij verschillende scholen. Op deze manier konden wij kiezen voor een school die het beste bij ons kind past.
2. Vraag aan mensen in je omgeving wat hun ervaringen zijn van scholen
Wij wonen in een buurt met veel kinderen. Ik heb dus aan de buren gevraagd waar hun kinderen naar school gaan. Het is fijn om te horen waarom ouders kiezen voor een bepaalde school(soort).
3. Bedenk welk soort onderwijs past bij jouw kind
In onze buurt hebben we de volgende scholen: Openbaar Basisonderwijs, Nutsschool en Bijzonder Onderwijs. De Nutsschool viel af omdat wij op 1-jarige leeftijd niet kunnen inschatten of deze methode past bij onze kinderen. Bijzonder onderwijs viel ook af omdat hier elke ochtend verplicht gebeden moet worden op Christelijke wijze. Op het Openbaar Onderwijs komen alle kinderen samen, dat past het beste bij onze visie.
4. Zoek uit welke lesmethode er wordt gebruikt
Er zijn ouders die vergeten na te gaan welke methodes er op een school gebruikt worden. Zo hebben wij in onze buurt de peuter- en kleutermethodes Piramide (ontwikkeling stimuleren), Puk/Ik en Ko (taalachterstand) en Startblokken (stimuleren wat de kind al graag doet). Kijk welke methode aansluit bij de behoefte van je kind.
5. Bekijk wat de mogelijkheden en verwachtingen zijn tussen school, kind en ouders
Verwacht je dat bijvoorbeeld je kunt deelnemen aan de Ondernemingsraad? Biedt de school een doorlopende schooldag tot laat in de middag met buitenschoolse activiteiten? Of kan je kind om 15.00 uur al naar huis? Wordt er verwacht dat ouders meehelpen met activiteiten? Allemaal dingen die goed zijn om te weten.
6. Ga in gesprek met scholen
Stap scholen in om de sfeer te proeven, stel veel vragen: hoe groot zijn de klassen, wat voor activiteiten worden er georganiseerd, hoe werkt het leerlingvolgsysteem, hoe gaan zij om met kinderen met een achterstand of juist voorlopende kinderen? Wat voor protocollen zijn er op school? Zijn er feesten en uitstapjes? Schrijf voor jezelf alle vragen op anders zul je zeker een aantal vergeten. Vraag schoolboekjes mee zodat je alles op je gemakje kunt nalezen.
7. Bekijk de schoolresultaten
Op internet kun je opzoeken welke adviezen kinderen uit groep 8 krijgen voor het voortgezet onderwijs. Zo zag ik dat een openbare school in mijn buurt voornamelijk kinderen had met vmbo adviezen. Dan kijk ik liever verder. Natuurlijk komt je kind uiteindelijk op een niveau terecht die bij hem/haar past, maar ik vind het jammer als de ontwikkeling niet genoeg wordt gestimuleerd.
Voor mij is het dit keer makkelijk. Deze week schrijf ik kleine Noor in op de school van bijna kleuter Imani.
Hoe maak jij een keuze voor de basisschool en heb jij nog tips?
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock
Linda says
Wat handig, onze dochter is twee en vorig jaar al wel een aantal open dagen bezocht maar verder niets meer mee gedaan. Overal gaven ze aan dat er op een school na (waar we haar niet heen willen brengen) geen wachtlijsten zijn. Misschien binnenkort toch maar weer eens aan de slag met deze tips.
mammiemammie says
Wat fijn dat er geen wachtlijsten zijn! Succes met het maken van een keuze.
Madelon says
Wat vroeg zeg. Ik ben al wel aan het rondkijken. Zelf zat ik vroeger op een Openbare school, maar ik vind de kwaliteit van het onderwijs belangrijker.
Vlijtig Liesje says
Een belangrijk les die ik leerde is dat een buurtschool logistiek makkelijker is. Je kind kan dan sneller en makkelijker naar vriendjes toe. En daarnaast leerde ik dat je pas echt weet hoe het is op een school als je kind er op zit…
Leerkracht says
Wat wij merken is dat het goed werkt om met andere ouders in gesprek te gaan die al ervaring hebben met de betreffende school. Dan kom je vaak toch meer te weten dan wanneer je met de school zelf in gesprek gaat.
Vg,
Felix