
Vroeger leek het wel dat mensen vaker en spontaner bij elkaar over de vloer kwamen. Er werd samen samen gelachen en gegeten. Maar tegenwoordig is er door de drukte minder ruimte om dit soort activiteiten spontaan te ondernemen. Familiebanden worden hierdoor soms minder hecht en families kunnen zelfs uit elkaar vallen. Hoe zorg je ervoor dat je je familiebanden sterk behoudt? Lees 5 tips in dit artikel.
Tip 1: samen eten

Eten brengt mensen altijd bij elkaar! Het delen van eten versterkt het familiegevoel. Jullie kunnen er als familie voor kiezen om één vaste dag per week of per maand bij elkaar te komen. Zorg er dan ook voor dat iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt om die dag of avond vrij te houden. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken: bij elkaar komen bij de (groot)ouders of de bezoeken rouleren (elke keer bij iemand anders thuis). Je kunt ervoor kiezen dat de gastvrouw/gastheer zorgt voor de maaltijd, maar je kunt er ook voor kiezen dat ieder gezin iets te eten meeneemt. Het is ook mogelijk om af te spreken dat iedereen thuis eet en dat er achteraf samen een toetje met thee/koffie genuttigd wordt (handig als de families erg groot zijn). De zondagen zijn ook ideaal om bij elkaar te komen voor een brunch. Hiernaast kun je ook bijzondere momenten creëren zoals samen iftar organiseren tijdens Ramadan.
Tip 2: de masjid bezoeken
Hoe vaak gebeurt het dat jij met je broer, zus of ouders de masjid bezoekt voor het gebed? Het is een mooi moment om samen te delen, vooral tijdens djoemah (vrijdag). Als het niet haalbaar is om samen naar de moskee te gaan, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen, dan kun je ook voorstellen om op een vast moment samen thuis te bidden. Ook het ‘ied gebed is het perfecte moment om samen met je familie de moskee te bezoeken.
Tip 3: spelletjes spelen

Niks is leuker dan samen plezier hebben! Elkaar beter leren kennen, lachen en tijd doorbrengen met elkaar. Dat kun je natuurlijk doen door spelletjes te doen. Wil je de banden onderling versterken? Dan kun je kiezen voor de Podcast Vragenspellen: Podcast Vragenspel gezinseditie en Postcast The Game voor familie en vrienden. Hiermee kun je elkaar leuke vragen stellen om gesprekken te voeren en elkaar nog beter te leren kennen.
Tip 4: conflicten vermijden en vergeven
Als je merkt dat iets je dwars zit, praat dit dan uit met desbetreffende persoon en/of vergeef de ander voor zijn/haar tekortkomingen. We kunnen ons beter focussen op de positieve eigenschappen van elkaar. Let in het contact met je familie ook op dat je elkaar vriendelijk behandeld, en dat je de privacy van de ander respecteert en waarborgt. Als je iemand nasieha (advies) wil geven, doe dit dan op een rustige manier en bemoei je niet met zaken die je niet aangaan. Kortom: hou de adab (goede manieren) in acht.
Tip 5: vrijwilligerswerk doen
Wil je iets voor de Oemmah betekenen? Dan kun je eens in je familie rondvragen wie er zin heeft om dit samen met jou te doen. Zo krijg je hassanaat voor het onderhouden van familiebanden én voor het doen van het goede voor de Oemmah. Jullie kunnen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in de masjid, islamitische verzorgingstehuis, voedselbank, geld inzamelen voor goede doelen, vluchtelingen ondersteunen etc.
Tip 6: islamitische feestdagen vieren
Tot slot is ‘ied natuurlijk het perfecte moment om tijd met elkaar door te brengen. Op deze mooie en gezegende dagen is het ideaal om elkaar cadeaus te geven en samen te eten. Er is een bekende hadith van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) over het geven van cadeaus:
Geef elkaar geschenken, dan zullen jullie van elkaar houden” (Hadith Al-Boekhari)
Uitgelichte afbeelding is van MalikNalik via Shutterstock
Geef een reactie