Begint je tiener steeds vaker te vragen om een smartphone? Dan is het aan jou als ouder om te bepalen wanneer het hier de juiste tijd voor is. Veel tieners lopen al met een telefoon rond, maar het is mogelijk dat je hier nog bezwaar tegen hebt. Als je nog twijfels hebt, is het goed om te ontdekken of je kind al klaar is voor een telefoon. Hieronder vind je vijf tekenen die erop wijzen dat je tiener klaar is om met een smartphone om te gaan.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Een teken dat je tiener klaar is voor die eerste telefoon, is wanneer je kind een verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Als ouder weet je natuurlijk goed of je tiener betrouwbaar is en verantwoordelijkheid kan nemen. Als je tiener een verantwoordelijkheidsgevoel kan tonen in het dagelijkse leven, dan is je kind mogelijk ook klaar om stap voor stap de verantwoordelijkheid te krijgen om ook bewust met een smartphone om te gaan (lees meer onder het kopje ‘sociaal betrokken’).
Qua toestellen heb je tal van mogelijkheden. Om te zorgen voor een lange levensduur, is het slim om te investeren in hoge kwaliteit. Samsung is een telefoonmerk dat je kunt overwegen. Bekende series van dit merk zijn de Samsung A serie en Samsung S Serie. Benieuwd wat het beste bij jouw tiener past? Ontdek dan meer over de verschillen Samsung A serie & S serie.
Zelfstandigheid
Naast een verantwoordelijkheidsgevoel, is ook zelfstandigheid een teken om een smartphone voor je kind te overwegen. Je tiener is zelfstandig genoeg als hij of zij taken alleen uit kan voeren, zonder dat jij daar als ouder steeds bij moet helpen. Is je zoon of dochter in staat om zelf problemen op te lossen en initiatief te tonen, dan zit het wel goed met de zelfstandigheid. Dit betekent uiteraard niet dat je je kind hierin los kan laten. Vooral tieners hebben te maken met een puberbrein en hebben de nodige begeleiding van hun ouders nodig.
Sociaal betrokken
Ook wanneer je kind sociaal betrokken is, kan dat een teken zijn dat hij of zij klaar is voor een eerste telefoon. Vind je kind het leuk om met anderen af te spreken, dan is een smartphone natuurlijk wel handig. Met een telefoon kan je tiener eenvoudig contact opnemen om dingen te plannen en een goede band op te bouwen. Zo kunnen ze makkelijk af te stemmen hoe ze samen naar school gaan of samen een schoolopdracht kunnen maken. En laten we eerlijk wezen, voor ouders is het ook handig om je kind even te appen, en visa versa.
Tip: het is al ouder natuurlijk wel fijn en prettig om te weten of je kind niet teveel op de smartphone zit, en om te weten waar je kind uithangt. Hiervoor heb je handige apps zoals Family Link, die je op je eigen smartphone installeert én op de smartphone van je kind. Daarmee wordt inzichtelijk hoe lang je kind op de smartphone zit, maar ook waar hij/zij is (locatie inschakelen), je kunt een daglimiet inschakelen etc.
Bewust van de online gevaren
Een ander belangrijk teken is het bewust zijn van de online gevaren. Het is belangrijk dat je kind weet hoe hij of zij zich online goed kan beschermen, zodat je tiener geen slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een cyberaanval en exposing. Hier heb je als ouder ook een belangrijke rol in te vervullen. Geef je kind daarom voorlichting, en zorg ervoor dat je kind met vertrouwen naar je toe kan komen als hij/zij toch te maken krijgt met een online gevaar zoals online pesten en exposing. Bespreek ook veilig gedrag online zoals geen openbaar profiel en echte naam gebruiken, geen herkenbare foto’s posten etc.
Nodig voor school
Tegenwoordig wordt er ook op scholen steeds meer gebruikgemaakt van technologie. Het is mogelijk dat scholen werken met apps die helpen bij het leren of het maken van huiswerk. In dit geval is een smartphone voor je kind natuurlijk een handig hulpmiddel. Op de middelbare school wordt de smartphone vaak in de klas ingezet als tool.
Mocht je besluiten om een telefoon te kopen voor je kind, dan is het een aanrader om hier wel regels over op te stellen. Zo voorkom je dat het smartphonegebruik uit de hand loopt.
Geef een reactie