Vandaag lees je een Pakistaanse budget gerecht tip. Serena van Beautylab heeft namelijk een Food Challenge georganiseerd om een maaltijd op tafel te zetten met een budget van 3 euro! Om te laten zien dat lekker eten niet duur hoeft te zijn. Samen met een aantal andere bloggers doe ik mee aan deze challenge en uiteraard heb ik een Pakistani gerecht op tafel getoverd voor twee personen.
Dit gerecht bestaat uit drie onderdelen:
1. Channey: een vegetarisch gerecht van kikkererwten
2. Kebab: een bijgerecht van gehakt
3. Roti: Pakistaans/Indiaas brood om Channey en Kebab mee te eten
Inkopen
• Een pot of blik kikkererwten 60 cent
• 200 gram rundergehakt 1,50 euro
• 1 blikje tomatenpuree 26 cent
• Patent bloem 49 cent
• Ui (los bij de Turkse winkel) 15 cent
Totaal: precies 3 euro!
Specerijen en basis ingrediënten
• Zout
• Paprikapoeder
• Korianderpoeder
• Knoflook/gember pasta
• Kurkuma
• Zonnebloemolie
Ik heb de specerijen simpel gehouden, eigenlijk hoort er meer bij maar dan heb je nog wel een voorraadje nieuwe specerijen nodig.
Recept van Channe (kikkererwten)
1. Recept: channe (pakistaanse kikkererwten)
Hiervoor heb je nodig:
• Een pot of blik kikkererwten
• Een kwart fijngesneden ui
• halve theelepel zout
• halve theelepel paprikapoeder
• 1 theelepel tomatenpuree
• halve theelepel knoflook/gember pasta
• Een halve glas water
Zo ga je aan de slag:
1. Snij de kwart ui heel fijn
2. Doe een scheutje zonnebloemolie in een kookpan en zet het vuur middenhoog
3. Als de olie verhit is, doe je het uitje erbij
4. Wanneer de ui goudbruin wordt, voeg je het volgende toe:
– knoflook/gemberpasta
Na 1 minuut:
– paprikapoeder (hoe meer paprikapoeder, hoe pittiger het gerecht wordt)
– zout
– tomatenpasta
5. Roer het geheel goed door met een pollepel
6. Voeg 30 ml water toe
7. Na vijf minuten voeg je de kikkererwten toe
8. Roer de kikkererwten voor vijf minuten
9. Voeg 150 ml water toe en doe de deksel op de pan
10. Na tien minuten zet je het fornuis uit. De channey zijn klaar.
Recept van simpele Pakistaanse Kebab
2. recept van Pakistaanse kebaab
Hiervoor heb je nodig:
• 200 gram rundergehakt
• Driekwart fijngesneden
• 1 theelepel zout
• halve theelepel paprikapoeder
• halve theelepel korianderpoeder
• scheut zonnebloemolie
• 3 theelepels tomatenpuree
• halve theelepel knoflook/gemberpasta
Zo ga je aan de slag:
1. Doe het gehakt en ui in een mengkom
2. Voeg het zout, paprikapoeder, kurkuma en korianderpoeder toe
3. Meng het geheel goed door
4. Neem een halve handje gehakt en kneed dit langwerpig tot 12 cam lang
5. Je kunt hier makkelijk 8 kebabs van maken
6. Neem een steelpan met deksel en doe hier een flinke scheut zonnebloemolie is. Zet het vuur op middenhoog.
7. Als de olie verhit is, voeg je de knoflook/gemberpasta toe. Meng dit.
8. Voeg de tomatenpuree toe
9. Voeg twee theelepels water toe en zie hoe er een tomatensausje ontstaat
10. Doe de langwerpige kebabs in de pan
11. Draai de kebabs na 5 minuten om
12. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag
13. Zet het vuur na 15 minuten uit. De kebabs zijn klaar.
Recept van simpele Roti (Pakistaans brood)
3. Recept van roti
Eigenlijk maak je de Pakistaanse roti met Atta, dit is een speciale soort van meel. Maar deze is best prijzig en we hebben hier een budget. Dus hierbij een simpel recept van Roti.
Hiervoor heb je nodig:
• 200 gram bloem
• ongeveer 130 ml lauw water
• Zonnebloemolie
1. Neem een kom en doe hier 200 gram bloem in
2. Neem het lauwe water en voeg dit toe aan de bloem
3. Kneed het geheel goed door. Zorg ervoor dat het deeg niet te hard aanvoelt, iets plakkerig mag. Maar maak het niet te kleverig, als het teveel plakt, voeg dan wat extra bloem toe.
4. Bestrooi je aanrecht met wat bloem
5. Maak van het deeg 2 ronde bollen
6. Neem een bol deeg en rol dit uit op je aanrecht.
7. Verhit een hapjespan/rotipan/pannenkoekenpan op heet vuur
8. Doe de roti in de pan
9. Na een minuut keer je de roti om
10. Doe een aantal druppels zonnebloemolie op de roti en keer het na een minuut weer om.
11. Doe vervolgens ook een aantal druppels zonnebloemolie op de andere kan van de roti. Die voorkomt uitdroging.
12. Tot slot draai je de roti nog een keer om en het is klaar.
Serveer de roti met channey en kebab op een bord. Je kunt de kebab ook in de roti rollen, zo heb je een kebab roll. De channey kun je ook weer een keer maken met pulao rijst.
Bismillah! Eet smakelijk :)
Ga jij dit gerecht uitproberen?
Ben je ook benieuwd naar de 3 euro recepten van de andere bloggers? Neem vooral een kijkje:
Joyce van Beautychef.nl: Oosterse noedels met kip
Marloes van TheBeautyAssistant.nl: Gehaktschotel met mozzarella
Mirne van SeasonWithLove.nl: Vegetarische burrito’s
Serena van Beautylab.nl: Pasta met groene asperges (+video)
Whitney says
Oh heerlijk! Ga zeker een keer zelf de kebab maken. Heerlijk dat jij de zelf soort kruiden gebruikt.
Farah says
Ziet er heerlijk uit en wat een mooie foto’s! yummie!
Semmy says
Dat ziet er heerlijk uit. Heb meteen zin om zelf aan de slag te gaan.
Margot says
Roti, lekker!
Mirne says
Dit vind ik echt zo cool, blijkt maar weer hoe weinig je nodig hebt zolang je maar lekker kunt kruiden. Lijkt me echt heerlijk!
Jorien says
Wat leuk! Ik wil het direct proeven haha meteen honger ;)
Kirsten | Lifestyle Pearl says
Dit lijkt me zo lekker om te maken!
Liliane says
dat ziet er lekker uit! Ik ben zelf niet zo van dd Hollandse pot, des te meer ben ik fan van dit soort gerechten!
Bouchra says
Superleuke challenge! Ziet er goed uit X
Kirsty says
Ziet er heerlijk uit! Vooral de kebab lijkt me erg lekker!
Joyce says
Wat ziet dit er lekker uit zeg, heel erg leuk gedaan. Ik krijg er trek van haha!
Fabulicious Home Life says
Leuke challenge! Heerlijk heb je gekookt voor dat geld! <3
Chahrazad says
Wat leuk dat je mee doet met de challenge! Ziet er best lekker uit.
lisa says
Leuk recept!
Alleen is roti niet Pakistaans maar Hindoestaans (leven in Suriname en India) :D p
mammiemammie says
Dankje!! :)
Overigens komt roti wel degelijk uit Pakistan en India (ruim 60 jaar geleden was het nog 1 land dus dezelfde keuken). De keuken op zich heeft niks met Hindoeisme te maken ♡
Layla says
dat ziet er erg lekker uit!
T&C says
We hebben het recept net gemaakt en het was HEERLIJK!! Bedankt voor het delen van dit lekkere recept, hij komt in ons recepten-bewaarboekje hoor :)
mammiemammie says
Jeetje, ik heb hier gewoon overheen gelezen! Wat superleuk om te lezen dat het in de smaak is gevallen en een plekje krijgt in jullie receptenboek :)
Yasmina says
Duidelijker kan niet zeg. Mooie foto’s te gek!!
Groetjes