Toen ik klein was, speelden wij thuis graag met LEGO en LEGO DUPLO. Dus het is zeker geen verrassing dat ik mijn eigen kinderen hier ook veel mee laat spelen. Maar, behalve dat het gewoon leuk is, waarom is dit speelgoed nu eigenlijk goed voor de ontwikkeling van je kind? In dit artikel geef ik je maar liefst 10 redenen.
1. Creativiteit bevorderen
Lego moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en hun eigen creaties te bouwen. Ze kunnen nieuwe ideeën bedenken en unieke structuren maken, wat hun creativiteit stimuleert. Het leuke is dat LEGO en LEGO DUPLO tegenwoordig in zoveel verschillende stijlen en soorten beschikbaar is. Er is dus altijd wel iets wat bij je kind past. Zo vindt mijn dochter het bijvoorbeeld geweldig om fantasiehuisjes voor poppetjes en speelgoeddieren te bouwen.
2. Probleemoplossend vermogen ontwikkelen
Bouwen met Lego vereist planning, organisatie en ruimtelijk denken. Kinderen moeten verschillende blokjes combineren om een structuur te maken en problemen oplossen wanneer iets niet past of werkt zoals ze willen. Dit bevordert hun probleemoplossend vermogen. Dus lekker die hersens laten kraken!
3. Fijne motoriek verbeteren
Het bouwen met Lego vereist precisie en het gebruik van kleine spieren in de handen. Kinderen moeten blokjes vastpakken, vastmaken en in elkaar zetten, wat hun fijne motoriek ontwikkelt en hen helpt om beter te schrijven, tekenen en andere taken uit te voeren waarvoor je je handen en vingers nodig hebt.
4. Samenwerking en communicatie ontwikkelen
Het bouwen met Lego kan een sociale activiteit zijn, waarbij kinderen samenwerken, ideeën delen en communiceren met anderen. Ze leren om te overleggen, te luisteren naar elkaars ideeën en samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.
5. Ruimtelijk inzicht bevorderen
Het bouwen met Lego vereist ruimtelijk inzicht en begrip van geometrie en verhoudingen. Kinderen leren verschillende vormen, maten en posities te herkennen en te begrijpen. Dit draagt bij aan hun wiskundige vaardigheden en ruimtelijke intelligentie. Als een kind dit al op jonge leeftijd doet, zal rekenen en wiskunde vaak gezien worden als leuke uitdagingen.
6. Geduld en doorzettingsvermogen ontwikkelen
Het bouwen met Lego vergt geduld en doorzettingsvermogen. Kinderen moeten instructies volgen, kleine stapjes nemen en problemen oplossen, zelfs wanneer het moeilijk wordt. Dit helpt hen om frustratietolerantie te ontwikkelen en leert hen om door te gaan, zelfs als iets niet meteen lukt.
7. Probleemanalyse maken
Probeer als ouder om niet meteen in te grijpen als je ziet dat je kind vastloopt. Ga met elkaar in gesprek: wat is er nu aan de hand, en hoe kun je denken in oplossingen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van analytisch denken en helpt hen bij het begrijpen van oorzaak-en-gevolgrelaties.
8. Verbeeldingskracht vergroten
Lego biedt kinderen de mogelijkheid om hun ideeën en gevoelens uit te drukken door middel van bouwen en creëren. Ze kunnen hun eigen verhalen, scenario’s en werelden bedenken, wat hun creatieve expressie stimuleert en hen helpt om zichzelf uit te drukken op een unieke manier. Hiervoor zijn de LEGO bouwplaten ideaal!
Lees ook het artikel: Legoland Discovery Centre in Scheveningen: wat kun je hier doen?
9. Zelfvertrouwen
Het bouwen en voltooien van (complexe) constructies geeft kinderen een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Ze zien hun eigen succes en groei, wat bijdraagt aan een positief zelfbeeld.
10. Concentratie vergroten
Spelen met lego vereist natuurlijk ook wel concentratie. Kleine kinderen hebben natuurlijk geen lange spanningsboog. Maar als je regelmatig LEGO (DUPLO) aanbiedt, dan zul je zien dat ze er steeds langer mee spelen. Vaak zijn kinderen op den duur uren zoet met het spelen. Geen schermpjes meer nodig, zou ik zeggen ;)
Kortom, spelen met Lego is niet alleen leuk, maar biedt ook vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden.
Tip: Ben je op zoek naar meer leerzame activiteiten? Lees dan dit artikel: 10 leerzame activiteiten die je kind thuis kan doen
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van FamVeld via Shutterstock
Geef een reactie